söndag, november 14, 2010

Tänk dig din allra, allra...

...kallaste tanke, sen lägger du till ett jävla dåligt läge på det.

Man skall ju inte svära, har jag så väluppfostrat, fått lära mig av min kära mor. Men när det är befogat, så är det. Fy faaan! Inget roligt, och det som är så hemskt är att det kan hända. Ja, på riktigt, det kan hända dig eller mig, eller nån vi känner.

Du och dina kompisar har bestämt er för att ta det allra sista åket. Du vet det man är rekommenderad till att skippa i. Men det, som oxå kan bli dagens allra bästa. Mörkret har börjat falla och liftkillen håller på att packa ihop, för dagen. Ni hinner precis nätt o jämt med den sista korgen. När ni åkt en bra bit upp mot toppen, händer det som inte får hända. Liften stannar!

Efter ett tag , när alla lampor i både lift och pist släcks, går det upp för er att ni blivit bortglömda, och systemet öppnar inte förren till nästa helg igen.

Natten kyla börjar tillta ordetligt och det är nu blecksvart. Och med en kompis som är höjdrädd, är det lätt att förlora hoppet. Efter halva natten får en av kompisarna panik, måste göra något åt situationen. Måste ta sig ner, för att hämta hjälp. Knäpper loss sig, öppnar bygeln och slider sakta ner för korgen. Faller de ca 15 m rakt ner i marken. Där blir sittandes alldeels nerkyld, och med en enorm smärta fråm sina två brutna ben, som han skadade i fallet. En benpipa sticker dessutom igenom ena byxbenet.

När morgonen gryr bestämmer sig kompis nr 2 för att göra någoning åt misären. Han klättrar försiktigt upp på korgen, för att via vajern ta sig från korg till korg. Ända tills han når en stolpe, och på så sätt ta sig ner för att hämta hjälp. När han väl är uppe och fattar tag i den iskalla vajern får han inte med sig allt skinn, när han sedan skall flytta handen till nästa tag. Med flådda handflator ser du din kompis försvinna bort i dimman. Efter en stund hör du inte hans plågande klagovisa lägre...

Natten därpå kommer två vargar och får syn på din sittande kompis, ner på backen, han har vid detta laget varit medvetslös pga kyla och smärtor, ett par timmar nu. Vargarna drar iväg med honom, för att göra honom till ett skrovmål.

På din ena kind har köldskadorna kliat så du håller på att bli galen. Ju mer du kliat, ju mer har skadorna spridit sig. Du har nu förlorat vissa bitar av din kind, som nu är ett öppet köttsår. Benen och armarna har du inte haft känsel i sedan igår. Du är oerhört rädd, hungrig och tappat tron på det mesta.

Du börjar höra knakningar i vajersystemet, och till slut händer det du tänkt flera gånger. Korgen håller på att lossna från sitt fäste, och du glider ur. Du är tvungen att hänga dig kvar, med benen hängande i luften. Innan du grider ner helt, och tvingas falla, släpper hela koergen från vajern, och du följer med ner mot backen. Korgen tar den första smällen, men du bryter en av dina armar.

Du är tvungen att tillbringa ytterligare en natt uppe på fjället, innan din iskalla vandring kan börja ner för backen. Efter en stund får du syn på din kompis som sitter ihjälfrusen i en av korgarna, en korg från närmaste stolpe, med stege. Tills slut når du ner till vägen, för att bli upplockad av en förbipassedad bil.

Tur att det bara va en film!

Förstår ni nu varför jag ALLTID förespråkar sol och badsemester.


2 kommentarer:

  1. Men vad är det för en hemsk film du har tittat på??

    SvaraRadera
  2. Mäh! Sådant där hände bara förr i tiden. Numera har varenda människa mobiltelefon ;)

    /Monica

    SvaraRadera